Ducati vstupuje na pole pro ni neorané. Nebo spíše naorané?


Ano, je to tak. Ducati vstupuje na scénu motokrosu. My už se teď nemůžeme dočkat dalších fotek, informací a podrobností. Níže si můžete přečíst oficiální prohlášení.

Výrobce se sídlem v Bologni pracoval dva roky na prototypu, který bude debutovat příští sezónu v italském motokrosovém šampionátu, s cílem ověřit technická řešení motocyklu na trati. Tato strategie potvrzuje přístup, který Ducati odlišuje ve vývoji jejích nejsportovnějších a nejvýkonnějších modelů, tedy počínaje závodními soutěžemi a poté vytvářením sériových produktů schopných výjimečného výkonu pro potěšení svých nadšenců.

Jedná se o víceletý projekt, v jehož rámci vznikne kompletní řada off-roadových motorů a motocyklů. Modely se postupně stanou součástí rodiny terénních motocyklů značky Ducati, počínaje motokrosem.

Společnost sídlící v Bologni podepsala smlouvu s devítinásobným mistrem světa v motokrosu Antoniem Cairolim jako vysoce výkonným testovacím jezdcem pro nový projekt, který díky svému talentu, rychlosti a zkušenostem poskytne důležité informace pro vývoj motocyklu.

Claudio Domenicali, generální ředitel Ducati Motor Holding, uvedl: „Jsem hrdý na to, že mohu oznámit vstup Ducati do motokrosu. Zcela nový svět pro Ducati, do kterého chceme vnést náš talent v navrhování lehkých motocyklů, s vynikajícími komponenty a vysokým výkonem, a který – především – dokáže nadchnout stále více a více motocyklistů. Stejně jako věříme, že trať je tou nejlepší laboratoří pro vývoj a testování motocyklů, které pak budou k dispozici zákazníkům a nadšencům. To je důvod, proč jsme se rozhodli spolupracovat s nesporným šampionem, jakým je Tony Cairoli, který spolu s vášní a odhodláním mnoha z nás zde v Borgo Panigale přispěje k tomu, aby Ducati v off-roadu byla schopná nabízet velmi výkonné produkty svým vášnivým zákazníkům, jako jsme dokázali na asfaltu. Projekt je možný díky vynikajícím výsledkům společnosti v posledních letech a potvrzuje naši touhu rozšířit naši přítomnost do nových světů, mluvit s novými motocyklisty, a tak rozšířit komunitu Ducati.“

Antonio Cairoli dodal: „Jsem nesmírně šťastný, že se mohu stát součástí vesmíru Ducati, která byla vždy symbolem italského ducha po celém světě, a začít toto vzrušující nové dobrodružství v čistě italském projektu. Možnost přispět k vývoji motokrosové motorky Borgo Panigale je pro mě splněným snem a zdrojem velké hrdosti.“

Ducati také podepsala víceletou smlouvu s Maddii Racing, jedním z nejzkušenějších týmů v motokrosovém paddocku, který bude referenční strukturou pro závodní aktivity MX a v roce 2024 se zúčastní italského motokrosového šampionátu s Alessandrem Lupinem, osminásobným italským šampionem a vítězem MXoN z roku 2021, také jako závodní a testovací jezdec Ducati.

Těžištěm off-roadového projektu Ducati je kombinace hledání lehkosti dotažené do extrému, špičkových komponentů a motorů vyznačujících se velmi širokou křivkou dodávky výkonu. Ten je získán díky použití Desmodromického ventilového rozvodu, používaného na všech sportovních motocyklech boloňské společnosti počínaje MotoGP. Ducati je ve skutečnosti jedinou společností na světě, která u svých nejvýkonnějších sériových motocyklů používá stejný systém ventilového rozvodu jako u závodních prototypů.

Vstup do specializovaného off-roadového sektoru představuje pro Ducati velmi důležitou a náročnou strategickou volbu, kterou umožnily vynikající výsledky dosažené v posledních letech. Rozhodnutí, které potvrzuje touhu rozšířit dnes přítomnost značky do neprobádaného terénu. Noví mladí motorkáři se budou moci přiblížit značce Borgo Panigale a vstoupit tak do velké komunity Ducatistů.

Výkon je spolu se stylem a sofistikovaností jednou ze tří základních hodnot značky. V Borgo Panigale je mnoho milovníků off-roadu a my se nemůžeme dočkat, až uvidíme Desmo v celém jeho potenciálu při práci mimo asfalt!

(zdroj: ducati.com)